John

JOHN OOMS – Drums

Geboren 31-07-1951 te Zutphen.

Geïnspireerd door de muziek van The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks kochten mijn ouders rond mijn 12e jaar bij KeurKoop mijn eerste elektrische Egmond gitaar met klankkast. De oude lampenradio diende als versterker. Op mijn 14e speelde ik als slaggitarist in de band van de nu bekende gitaarbouwer Ellio Martina. Waarom dan mijn passie voor drummen?

Rond die leeftijd ging ik altijd graag op vakantie bij mijn Indische tante Nan en haar zoon Tommy in Amsterdam. Mijn tante verhuurde daar kamers aan muzikale Antilianen en Surinamers, die op de zolder een bandje hadden. Op zolder, waar ook die muzikanten oefenden, stond een drumstel van mijn neef Tommy, toen nog met echte drumvellen van dierenhuid. Men oefende er de echte ritmische soulmuziek uit de jaren 60.

Mijn neef Tommy gaf mij daar de eerste drumlessen en ik was toen meteen verkocht. Ik wilde ook drummer worden en kreeg later het drumstel van mijn neef cadeau!  Zonder les oefende ik thuis op mijn slaapkamer alle nummers van The Kinks, maar ook alle soulnummer van Otis Redding, Wilson Picket, Sam & Dave. Mijn toenmalige buren, maar ook de hele buurt kon toen meegenieten van mijn drumuitspattingen.

Op mijn 17 jaar werd ik gevraagd als drummer bij de Zutphense band DIRTY PINEAPPLE, waar ik weer in aanraking kwam met de bluesmuziek. De naam van deze band was vernoemd naar de zwerver die “vieze pienappel” werd genoemd. Na wisselingen van muzikanten werd de naam omgedoopt in INDIAN, waar wij ook begonnen met eigen nummers te spelen. Albert Mol werd onze manager en stonden wij  bij Polydor op het punt door te breken met een plaatopname. Onze muziek was echter niet commercieel genoeg.

In 1979 speelde ik als drummer in de veelzijdige Deventer latin-rock/reggae-rockband DELAY met symfonische invloeden. Op hoog niveau werd een geheel eigen repertoire gespeeld. Alle studio-opnames zijn gelukkig bewaard gebleven en thans gedigitaliseerd.

In 1982 speelde ik als drummer in de voor mijn meest ruige rockband uit Zutphen THE BOYS. De klik was zo goed onder de 3 muzikanten, later aangevuld met een 4e muzikant, dat wij slechts na een week oefenen al optraden en ter plaatse de meest eigen ruige rocknummers uit de mouw schudden. Ik nam al deze nummers op een kleine radio-cassettedeck op, waarvan de opnames bewaard zijn gebleven en enkele op YouTube onder de naam John Ooms, of op mijn persoonlijke FB-pagina terug te vinden zijn. Ook brachten wij in 1982 met deze band onze  plaat THE NIGHTHAWK uit!

Ik ben nooit een standaard top40-drummer geweest, maar speelde rond 1992 in een zeer gezellige coverband die naar mij werd vernoemd: Johnny’s MID live Crises.

Na het ontbinden van deze band heb ik muzikantenbestaan ongeveer 22 jaar vaarwel gezegd en legde mij thuis toe op het gezellig spelen op mijn akoestische gitaar en het zingen van mooie oude popsongs.

In 2017 werd ik als tijdelijke drummer gevraagd in de Zutphense punkband VAN KETJEN. Punkmuziek was absoluut niet mijn ding, maar er speelde ook nog een saxofoniste ne pianiste/organiste in die band, die ook nog op een accordeon speelde. De muziek werd hierdoor totaal anders en zelfs leuk om te spelen. Met de zanger/songwriter Ben Garritsen uit die band  bouwde ik een leuke band op en later vroege hij mij mee te doen als drummer in zijn Nederlandstalige project/band JE-VAN-HET, waar muzikante uit andere bands, zanger/gitarist Ben begeleiden bij zijn eigen gecomponeerde Nederlandstalige nummers.

Sinds januari 2019 ben ik de nieuwe drummer van de fantastische CRY WOLF GANG (!), waar ik mij binnen een drie-mans formatie uit kan leven in het blues-rock segment.